Biorę ciasto francuskie i jeszcze 2 tanie dodatki. Ekspresowo robię z nich pyszne ciastka
Ciastka na przekąskę można kupić. Jednak te zrobione własnoręcznie smakują o wiele lepiej, są świeżutkie i pozbawione zbędnych dodatków. Na dodatek zwykle ich koszt jest o wiele niższy, niż tych ze sklepu. Przekonałam się o tym ostatnio, gdy raz-dwa zamieniłam zwój ciasta francuskiego w pyszne, słodkie ślimaczki. A dołożyłam tylko dwa tanie dodatki.
Czym można nadziać słodkie ślimaczki?
Słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego można zrobić z różnymi nadzieniami. Dobrze sprawdzi się tu np. krem czekoladowy, dżem czy powidła. Ciasto francuskie przed zwinięciem można też posmarować: słodkim twarożkiem, jabłkami prażonymi, masą makową lub posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Bardzo smacznym i popularnym farszem jest budyń połączony z rodzynkami. Ten przysmak znany jest w kuchni francuskiej i nie tylko. I dziś właśnie pokażę wam, jak go zrobić.
Jak zrobić słodkie ślimaczki z rodzynkami?
Przygotowanie słodkich ślimaczków z rodzynkami należy zacząć od namoczenia rodzynek i ugotowania budyniu. Ja robię do tych ciastek domowy budyń na żółtkach. Jednak bez problemu możecie go zastąpić tym z torebki – to szybka i tania opcja. Do zrobienia ciastek możecie wykorzystać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy wam na jakości, wybierzcie takie z dodatkiem masła (takie ciasto francuskie najczęściej jest sprzedawane w dziale mrożonek).
Przepis: Słodkie ślimaczki z budyniem i rodzynkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem budyniu i rodzynek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Na krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówRodzynki opłucz, zalej dobrze ciepłą wodą, odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedź je i osącz. W rondelku wymieszaj mleko z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną i kukurydzianą. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając, aż masa się zagotuje. Potem gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. W tym czasie cały czas go mieszaj. Budyń wystudź.
- Formowanie ciastekPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, posmaruj budyniem, a potem posyp rodzynkami. Zwiń dość ścisłą roladę wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokrój na plastry o szerokości ok. 2,5 cm.
- Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Posmaruj je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Czym udekorować słodkie ślimaczki?
Słodkie ślimaczki z rodzynkami po ułożeniu na blasze warto posmarować rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu ciasto lepiej będzie się trzymało i stanie się błyszczące. Dodatkowo można je też posypać cukrem, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu i wystudzeniu, ślimaczki z rodzynkami można ozdobnie polać lukrem albo polewą z białej czekolady.